Χρειάζεται μια ουσιαστική συζήτηση για την Αυτοδιοίκηση

Η ανάγκη για μια ουσιαστική συζήτηση για την Αυτοδιοίκηση , ιδιαίτερα σήμερα μετά τις προωθούμενες από την Κυβέρνηση αλλαγές, επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ της ΚΕΔΕ ,της ΕΝΠΕ, του Υπουργείου αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.

Η αποτελεσματικότητα μιας συζήτησης για τον θεσμό , το παρόν και το μέλλον του θα καθορισθεί, σε μεγάλο βαθμό, από την πλατιά ή μη συμμετοχή όλων εκείνων των παραγόντων που εμπλέκονται με την Αυτοδιοίκηση.

 

Γράφει ο Μάκης Μοσχοβούδης

Κάθε συζήτηση που θα εξαντλείται ανάμεσα μόνο στους “παράγοντες” της Αυτοδιοίκησης και σε κλειστά γραφεία , χωρίς να ανοίξει ένας ειλικρινής , Δημοκρατικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς της , δεν θα μπορέσει να οδηγήσει σε μια πραγματική μεταρρύθμιση του θεσμού .

Σήμερα , όποιος θεωρεί ότι έχουμε αυτοδιοίκηση πλανάται πλάνην οικτρά. Οι Δήμοι έχουν μετατραπεί σε τοπική διοίκηση. Ετεροδιοίκηση ναι , Αυτοδιοίκηση όχι.

Το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών , παρά τα όποια θετικά στοιχεία περιέχει, δεν αγγίζει την ουσία των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης.

Ακόμη και αυτό το εκλογικό σύστημα δεν ξεκαθαρίζεται από την πλευρά του Υπουργείου αν είναι απλή αναλογική ή ένα σύστημα απλής αναλογικής.

Αν η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει με γενναιότητα στην αλλαγή του “Καλλικράτη” και στο χωροταξικό θέμα , η όλη συζήτηση θα είναι μάλλον διοικητικού χαρακτήρα , παρά μια αληθινή και ουσιαστική συζήτηση για την Αυτοδιοίκηση.

Βεβαίως , το πολυνομοσχέδιο δεν έρχεται να λύσει όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση. Όμως μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια βαθιά και ουσιαστική και κυρίως με απόλυτα αποκεντρωτική φιλοσοφία και αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά , μεταρρύθμιση που θα κόβει τον ομφάλιο λώρο που συνδέει την Αυτοδιοίκηση με το κεντρικό κράτος .

[ads2]