Δημοψήφισμα για το Σκοπιανό , ζητά ο Πρόεδρος Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς με άρθρο του , στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μελλοντική ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του κ. Νότη Μαριά
Οι πρόσφατες εξελίξεις σε Αλβανία, Σερβία και Σκόπια αναδεικνύουν την μεγάλη γεωπολιτική ρευστότητα που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια με αποκορύφωμα τις ασφυκτικές πιέσεις προς την Αθήνα από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ταυτόχρονα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σπεύδει στα μέσα Ιανουαρίου στα Σκόπια και η διπλωματική κινητικότητα με επίκεντρο τον Νίμιτς και τον ΟΗΕ εντείνεται με προφανή στόχο τη νομιμοποίηση των αλυτρωτικών επιδιώξεων των Σκοπίων.
Όπως έχω τονίσει με συνεχείς παρεμβάσεις μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 10/3/2015, 5/4/2015, 29/4/2015 και 9/7/2017 τα Σκόπια πρέπει να αντιληφθούν ότι ο Ελληνικός λαός δεν πρόκειται να δεχθεί την καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας μας. Επίσης δεν πρόκειται για το όνομα των Σκοπίων ο Ελληνικός λαός να δεχθεί σύνθετη ονομασία με οποιονδήποτε γεωγραφικό προσδιορισμό.
Για τον λόγο αυτόν τα άκουσε χοντρά στις 11/3/2015 η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία αποδέχτηκε την προπαγάνδα των Σκοπίων και σε συνέντευξή της στις Βρυξέλλες αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία» κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός για το οποίο την κάλεσα να επανορθώσει πράγμα το οποίο και έκανε πάραυτα ζητώντας δημόσια συγνώμη ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επιπλέον συνεχίζω να τονίζω ανελλιπώς τόσο σε συνεντεύξεις μου όσο και στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στις 10/3/2015, 5/4/2015, 29/4/2015, 9/3/2016, 10/3/2016 και 9/7/2017 ότι είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε μελλοντική ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα πλαίσια αυτά στις 9/3/2016 άσκησα σκληρή κριτική στον Αυστριακό Επίτροπο Haan για το γεγονός ότι η Κομισιόν θωπεύει τα Σκόπια αντί να λάβει μέτρα προκειμένου να αναγκαστούν οι σκοπιανοί να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.
Στη συνέχεια στις 5/4/2017 μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατήγγειλα τα Σκόπια τα οποία κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας έκλεισαν παράνομα τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες, παραβιάζοντας έτσι και την Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες. Η ενέργειά τους αυτή καταδικάστηκε και από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν. Κλείνοντας τον νόμιμο βαλκανικό διάδρομο τα Σκόπια εγκλώβισαν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες και αντί η ΕΕ να τα ανακαλέσει στην τάξη, ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επιβράβευσε τη στάση τους. Επιβράβευσε δηλαδή τους σκοπιανούς που παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας,χτύπησαν στα σύνορα με την Ελλάδα στην Ειδομένη χιλιάδες πρόσφυγες και έριξαν παράνομα εντός του Ελληνικού εδάφους χειροβομβίδες κρότου λάμψης, δακρυγόνα και χημικά προκειμένου να απωθήσουν τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες, ώστε να μην πλησιάσουν στα συρματοπλέγματα του αίσχους και της ντροπής που έχουν υψώσει.
Δημοψήφισμα για το Σκοπιανό
Τα Σκόπια βέβαια συνεχίζουν ακάθεκτα την αλυτρωτική τους πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, παραχαράσσοντας την ιστορία και καπηλευόμενα το όνομα της Μακεδονίας μας. Μία χώρα με κατοίκους σλαβικής προέλευσης που αφίχθηκαν στην περιοχή τον 6οαιώνα μ.Χ, υποστηρίζουν πως είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλέξανδρου ο οποίος μεγαλούργησε στο διάστημα 336-323 π.Χ.!!! Μάλιστα οι σκοπιανοί έδωσαν το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο αεροδρόμιό τους ενώ ήδη από το 2011 έστησαν και άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Πρόκειται για γεγονότα κιτς, τραγελαφικά και συνάμα προκλητικά τα οποία ο Ελληνικός λαός δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί. Η Ελλάδα κατέχει κυρίαρχη θέση έναντι του μορφώματος των Σκοπίων και δεν πρέπει να υποχωρήσει. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό θα αποτελέσει βαθύ αγκάθι για την Πατρίδα μας στο μέλλον.
Οι πιέσεις στο Σκοπιανό εντείνονται για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, επειδή έχουν αποφασίσει οι ΗΠΑ να εντάξουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, γεγονός το οποίο δεν μπορεί να γίνει εφόσον δεν υπάρξει οριστική συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Και δεύτερον, επειδή η Κομισιόν και ο Γιούνκερ έχουν αποφασίσει να επισπεύσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Μάλιστα, σημαντικό ρόλο για τα Δυτικά Βαλκάνια επιφυλάσσει και η Βουλγαρία η οποία από 1/1/2018 ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Καθώς λοιπόν η κατάσταση είναι τεταμένη στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και εντελώς αποσταθεροποιημένη από την αλβανικό αλυτρωτισμό, τη θνησιγενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μόρφωμα των Σκοπίων και τις συνεχείς ύπουλες παρεμβάσεις της Άγκυρας, η Αθήνα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση.
Όπως υποστήριξα πριν λίγες ημέρες στον τηλεοπτικό σταθμό Κontra στις 29/12/2017, παρότι τα περισσότερα ελληνικά πολιτικά κόμματα θέλουν ένα σύνθετο γεωγραφικό προσδιορισμό για την ονομασία των Σκοπίων, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού –καθώς και το Κόμμα μας ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ— δεν δέχεται καμιά καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας μας και δεν πρόκειται να δεχθεί για το όνομα των Σκοπίων καμία σύνθετη ονομασία με οποιονδήποτε γεωγραφικό προσδιορισμό.
Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση οφείλει να θέσει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων στην κρίση του Ελληνικού λαού ο οποίος ενεργώντας κυρίαρχα και πρωτογενώς να αποφασίσει σχετικά με δημοψήφισμα για το Σκοπιανό.
Δημοψήφισμα για το Σκοπιανό λοιπόν εδώ και τώρα.