Όχι στην ανέγερση mall στην Ακαδημία Πλάτωνα. Της Κατερίνας Θανοπούλου, Περιφερειακής Συμβούλου Αττικής

Άρθρο της Περιφερειακής Συμβούλου Αττικής κ.Κατερίνας Θανοπούλου, “Όχι στην ανέγερση mall στην Ακαδημία Πλάτωνα”

Η δίκαιη απαίτηση των κατοίκων και των συλλογικοτήτων της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνα και των όμορων περιοχών – Σεπολίων-Κολωνού – αλλά και της ευρύτερης περιοχής των δυτικών συνοικιών,  για αναβάθμιση της περιοχής και ματαίωσης της ανέγερσης mall στο χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη, σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Οι αγώνες τριών και πάνω ετών ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς, με την ταυτόχρονη ενημέρωση και κατάθεση προτάσεων είχαν ματαιώσει την κατασκευή, ενώ το ΣτΕ είχε ακυρώσει βασικούς όρους που προέβλεπε το σχέδιο διατάγματος, το οποίο είχε εκπονήσει το 2014 το υπουργείο Περιβάλλοντος με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Αθηναίων

Η κατασκευή αφορά την ανέγερση mall σε μια έκταση περίπου 20στρ., που αποτελεί τμήμα του ακινήτου των 615 στρεμμάτων στο οποίο λειτουργούσε η επιχείρηση Μουζάκη. Η αγορά είχε γίνει το 2007 από την πολυεθνική εταιρεία Artume, ευρωπαϊκό τμήμα του κολοσσού  Blackrock.

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θέμα δείχνουν  τις διαθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προχωρήσει  στην ανέγερση παρά τις αντιδράσεις και φυσικά τις δηλώσεις  αντίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση.

Αντισταθμιστικά μέτρα

Στις 9 Μαΐου τo Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολίτικης (ΚΥΣΟΙΠ) υπό τον Γ.Δραγασάκη, με εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή του Mall υιοθετώντας τα επιχειρήματα της πολυεθνικής περί “ανάπτυξης” και περί “νέων θέσεων εργασίας”. Η σχετική απόφαση στηρίχθηκε στη συμφωνία ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τους εκπροσώπους της εταιρείας, που θα ολοκληρωθεί και  με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας  για “ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου” και για “αντισταθμιστικά οφέλη”.(!)

Η έγκριση ή μη της μείωσης του ισχύοντος ύψους στα Ο.Τ. του πρώην Μουζάκη, νυν ιδιοκτησία ARTUME – BLACKROC θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), της 5ης Ιουλίου, καθώς το ΚΑΣ  είναι το ανώτερο θεσμικά όργανο για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων. Γεννάται, φυσικά, το ερώτημα, γιατί ζητείται τώρα η γνωμοδότησή του, ενώ δεν ζητήθηκε, ως έπρεπε, κατά τη διαδικασία της κατά παρέκκλιση τοπικής τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής προκειμένου να επιτραπεί η χρήση του MALL.

Σε όλα αυτά βεβαίως αναπτύσσεται ένας ολόκληρος διάλογος, έντεχνα  σχεδιασμένος, περί  αντισταθμιστικών που αναλαμβάνει η “επενδυτική” εταιρεία.  Στα συνολικά αντισταθμιστικά περί “οικονομικής ανάπτυξης”  δίνονται και τα επί μέρους, ως καθρεφτάκια σε ιθαγενείς, χώροι πράσινου με εξαγορά ακινήτων(!),  δίκτυο δρόμων και πεζοδρόμων περιμετρικά του αρχαιολογικού(!), νέες θέσεις εργασίας (!), όροφοι στο mall για τα εκθέματα, που τώρα “σαπίζουν”(!), έργα (αντάλλαγμα) στους Δήμους Αθήνας, Αιγάλεω και Περιστερίου (!).

Αντίλογος

Σε όλα αυτά υπάρχει αντίλογος και αν ναι είναι τεκμηριωμένος;

1) Είναι μεμονωμένη η περίπτωση του mall στην Ακαδημία Πλάτωνα; Φυσικά και όχι. Εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεπουλήματος και ιδιωτικοποίησης των σημαντικότερων παραγωγικών τομέων, των δημόσιων αγαθών, των δημόσιων χώρων, της ίδιας της γης και του πλούτου της ίδιας μας της ιστορίας. Αν η πρόφαση ήταν η αποπληρωμή του χρέους στην αρχή και οι μνημονιακές δεσμεύσεις στη συνέχεια ( προφάσεις εν αμαρτία!) τώρα που ο λαός έχει στραγγαλιστεί και η λογική του μονόδρομου επιβάλλεται μπαίνει στη χειραγώγηση του κόσμου και την επικοινωνιακή πλάνη ο όρος της οικονομικής ανάπτυξης. Στο σπίτι του κρεμασμένου, όμως, δεν πρέπει να μιλάνε για σχοινί! Η ανέγερση του mall θα κλείσει, ως καταστροφικός τυφώνας το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής δίνοντας ψίχουλα υποαπασχόλησης και υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς σπουδαστές λίγο πριν αναγκαστούν να μεταναστεύσουν για να ζήσουν. Εύκολα, μπορεί ο οποιοσδήποτε να αναζητήσει τις αλλαγές που επέφεραν στον επιχειρηματικό και εργασιακό χάρτη των περιοχών οι ανεγέρσεις παρόμοιων mall, τόσο στον ελλαδικό χώρο ( Μαρούσι- Χαλάνδρι) όσο και στον ευρωπαϊκό.

2) Η επένδυση(;;) γίνεται με όρους κοινωνικής ανάπτυξης, περιβαλλοντικού σεβασμού, κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης, αρχαιολογικής και ιστορικής ανάδειξης του χώρου;

Η ανέγερση ενός μεγαθήριου “αναψυχής” , με πλήρη εμπορικό χαρακτήρα, ακόμα και στα αρχαιολογικά εκθέματα,  με τις διαδρομές που θα εφαρμοστούν εντός του αρχαιολογικού χώρου και τα συνολικά σχέδια που εκτείνονται μέχρι και το ΚΤΕΛ, που θα απομακρυνθεί,  δείχνουν ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους της πολυεθνικής και των μελλοντικών συνεργατών της σε βάρος του κατοίκου, του μικροεπιχειρηματία αλλά και συνολικά της ίδια  της χώρας, που παραχωρεί ως “αυλή” του mall  έναν από τους ιστορικότερους αρχαιολογικούς χώρους της και ταυτόχρονα ένα δημόσιο χώρο πρασίνου αναγκαίου σε όλους τους πολίτες του λεκανοπεδίου.

3)  Υπάρχει άλλος δρόμος ;

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του συντονιστικού αγώνα ενάντια στο  mall, στο οποίο συμμετέχουν  κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων από την Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα, τη Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνα, τη δημοτική παράταξη στον Δήμο Περιστερίου «Ενεργοί Πολίτες», τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, την Περιφέρεια Αττικής, τα δημοτικά και διαμερισματικά συμβούλια του Δήμου της Αθήνας, την Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς, το Ευ Πράττειν, την ομάδα της Μετάβασης στην Ακαδημία Πλάτωνος και την Περπερούνα, ολόκληρος ο χώρος μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί και να αναδειχθεί σε όφελος του κατοίκου, του πολίτη, του μικροεπιχειρηματία.

Μπορεί να υπάρξει πραγματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου, με προστασία και ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας, ανοιχτό στους πολίτες και την καθημερινότητα των κατοίκων.

Επιβάλλεται να ανεγερθεί το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών και να προχωρήσει η πολεοδομική ανάπλαση της περιοχής του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ), με χρήσεις συμβατές προς τα μοναδικά χαρακτηριστικά που προσδίδει ο αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή.

Επιβάλλεται να προστατευτεί ο δημόσιος χώρος πρασίνου και να γίνει πνεύμονας και ζωντανό κύτταρο αναψυχής και πολιτισμού.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα και σε αυτόν πρέπει να γίνουμε όλοι και όλες ενεργοί!!!

[ads2]